Ең маңызды

Бассейн микробиологиясы

Жаз-бұл демалыс уақыты, яғни бассейндер шомылып, демалатын уақыт. Сіз бассейннің микробиологиясы туралы ойланып көрдіңіз бе, дәлірек айтқанда ондағы судың микробиологиясы туралы. Бассейнге түсетін тұщы су орталықтандырылған сумен жабдықтау жүйелерінің су сапасына қойылатын гигиеналық талаптарға сәйкес болуы тиіс. Су жинау жүйелеріндегі теңіз суының бір литрінде 1000 КОЕ аспайтын мөлшерде колиформдық бактериялар ...
Толығырақ...

Сүт және сүт өнімдеріндегі антибиотиктер

Бүгінгі күні тамақ өнімдерін, оның ішінде сүт және сүт өнімдерінде антибиотиктердің болуына бақылау жасау ерекше маңызды. Антибиотиктермен тамақ өнімдерінің ластануы: - ауыл шаруашылығы жануарларын емдеу-ветеринарлық іс-шаралары; - антибиотиктерді жемде қолдану; - азық-түлік өнімдерін өндіру кезінде антибиотиктерді консервілейтін зат ретінде қолдану нәтижесінде болуы мүмкін. Антибиотиктердің қалдықтарын бақылау - үлкен санитарлық гигиеналық ...
Толығырақ...

Желдету жүйелерінін микробтары

Желдету жүйелерінін жұмыс істеу кезінде шаң,жүн,кір бөлшектері жиналады, конденсат түрінде ылғалдылығы артады бұл орта саңырауқүлақтар, бактериялар мне вирустардың көбеюне қолайлы болып табылады. . Жүйенің бітеліп қалса, ластаушы заттар үй-жайдың ауасына шығарылады. Бұл жоғары тыныс алу жолдарының аурулары, суық тию, бронх демікпесі, аллергиялық аурулар, пневмония сияқты денсаулықтың бұзылуына әкелуі мүмкін. Сонымен ...
Толығырақ...

Ультракүлгін сәуленің көзге кері әсері

Ультракүлгін тудыратын аурулар туралы айтпастан бұрын, күн сәулесінің түрлерін қарастырайық: УКС-сәулелері теориялық түрде тері мен көз құрылымына қатты зақым келтіреді. Бақытымызға орай, олардың басым бөлігі адамға жетпейді, өйткені атмосфераның озон қабатымен жұтылады.УКВ сәулелері де ішінара озон қабатымен сүзіледі, бірақ олардың қандай да бір үлесі әлі де жер бетіне жетеді. Олар ...
Толығырақ...

Жүйке жүйесін нығайтатын өнімдер

Барлық аурудың жүйке жүйесінің сыр беруінен басталатыны құпия емес. Дұрыс тамақтан: бұл сізге ауруларды болдырмауға және жақсы көңіл-күйді сақтауға көмектеседі! Жүйке жүйесін тыныштандыру үшін витаминдерге бай және ағзаға седативті әсер ететін табиғи өнімдерді үнемі пайдалану қажет. Ең алдымен, бұл B1, B2 және B12 витаминдері. Сонымен қатар, ағзаға йод пен ақуыздың ...
Толығырақ...

Балықтағы паразиттерді анықтау

Соңғы уақытқа дейін анизакид личинки адам үшін зиянсыз деп есептеді, өйткені оның ағзасында олар ересек нематодқа дейін дами алмайды. 50-ші жылдардың ортасынан бастап шетел әдебиетінде анизакид құрттары тудыратын адамдардың ауруы туралы хабарлар пайда болды. Олар шикі балықпен адамның ішегіне түсіп, ішек немесе асқазан қабырғасына өтеді. Одан әрі дамуды олар бастан ...
Толығырақ...

Маусымдық аллергияны алдын алу

Маусымдық аллергия деп – жылдың жылы мезгілінде пайда болатын сыртқы ортаның белгілі бір тітіркендіргіштеріне иммунитеттің қорғаныс реакциясын атайды. Бұл аурудың тағы бір белгілі атауы бар – латын сөзінен шыққан шаңның тамыры дегенді білдіретін, поллиноз және бұл кездейсоқ емес, себебі маусымдық аллергияның төзімсіздігінің себебі өсімдіктердің әртүрлі бөліктері мен өсімдіктердің өсуі немесе ...
Толығырақ...

Қант алмастырғыштар және тәттілендіргіштер

Көптеген ұлттық тамақтану дәстүрлерінде тәтті дәм мен жоғары көміртекті тағам позитивті нығайтқыш ретінде қабылданады. Сонымен, тәттілер балаларды мадақтау үшін беріледі, тәтті тағамдар - атаулы отбасылық оқиғалардың, салтанаттардың және мерекелердің міндетті бөлшегі болып келеді. Адамның психикасы өте ерте жастан бастап тәтті дәмді қуанышпен ассоциативті қабылдайды. Бұдан әрі бұл ассоциация "стресс кезінде ...
Толығырақ...

Балаларды қорғау күні

Жыл сайын бүкіл әлемде Халықаралық Балалар күні аталып өтеді, ол біздің елімізде 1 маусым жаздың бірінші күні тойланады және балаларды қорғау күні деп аталады. Бұл мейрамның бұлай аталуының себебі – әрбір баланың балалық шағы қорғалуы, өсіп келе жатқан ұрпақтың құқықтары, денсаулығы мен өмірі қорғау тиіс дегенмен байланысты. Халықаралық балаларды қорғау ...
Толығырақ...

Балық микробтары туралы не білесіз?

Жануарлардың етімен салыстырғанда, балықтардың еті болбырақ келеді, өйткені онда дәнекер тіндер аз болады, ал бұл дегеніміз микроорганизмдердің таралуына жақсы жағдай жасайды. Балық түрінің тұқымына, су айдынының сипатына, маусымына, ауланған ауданына және аулау техникасына байланысты жаңа ғана ауланған балықтың беткі микрофлорасының саны мен құрамы айтарлықтай ауытқуы мүмкін. Әдетті 1см2 үстіңгі бетінде ...
Толығырақ...