Ең маңызды

ҚР ПІБ МО «Санитарлық-эпидемиологиялық сараптама орталығы» РМК

ҚР ПІБ МО «Санитарлық-эпидемиологиялық сараптама орталығы» РМК 2020 жылғы 15 сәуірге дейін еліміздегі жарияланған төтенше жағдайға байланысты санитарлық-эпидемиолгиялық қауіпсіздікті бұдан әрі ұстап тұру үшін келесі іс-шаралардың енгізілетін хабарлайды: Өткізу режимі қатаңдатылды. Орталықтың барлық қызметкерлері үшін міндетті маскалық режим енгізілді. Орынжайларды, дәліздерді, дәретханаларды және т.б. көп рет санитарлық өңдеу, орынжайларды жиі ...
Толығырақ...

Коронавирус: симптомдары мен қорғану тәсілдері

Симптомдары: Дене қызуының көтерілуі. Құрғақ жөтел. Тыныстың тарылуы/демігу. Бұлшықеттің ауруы/әлсіздік Бас ауруы. Тымау. Аурудан сақтануға болады: Тамақ ішердің алдында және адамдар көп жиналған жерлерге барғаннан кейін қолды антисептикалық сабынмен жуу. Адамдар көп жиналатын жерлерден аулақ жүру. Тымау және жөтел кезінде салфеткаларды қолдану. Тек бөтелкедегі суларды ішу, тек пысырылған тағамдарды тұтыну ...
Толығырақ...

Ыдыс жуатын губканың қауіптілігі неде?

Ыдыс жууға арналған губкалар - бұл үй иесі пайдаланатын қарапайым шүберектердің "технологиялық жетілдірілген" формасы. Кеуекті материалдан (поролоннан, микрофибрадан және т.б.) жасалады. Губканың ыңғайлылығы ол өзінде жуу құралын жақсы ұстап тұра алады, бұл оны үнемді жұмсауға мүмкіндік береді, бірақ көптеген ас үй губкалары жоғары ылғалдылыққа және тамақ қалдықтарының болуына байланысты бактерияларды ...
Толығырақ...

Ұялы телефоннан сәулелену туралы алаңдайсыз ба?

Қайта қайта көтерілетін мәселелердің бірі ұялы телефондардың адам ағзасына қалай әсер етеді. Осы жазықтықтағы көптеген проблемалар үнемі талқыланады: балаларға смартфондар қашан беруге болады дан бастап, оларға өз гаджеттерінің алдында ұзақ уақыт бойы отыруы қаншалықты жағымсыз әсер етеді , ұялы телефондар адам ағзасында обыр тудыруы мүмкін бе деген пікірге дейін. Ал ...
Толығырақ...

Картоп таяқшасы дегеніміз не және ол қауіпті?

Картоп таяқшасы дегеніміз – ол бидай пісе бастағанда және оны бастырған кезде, содан кейін ұнға түсетін топырақ микробы. Мұндай зарарланған ұннан жасалған өнімдерді пісіру кезінде микроб өледі, бірақ оның спорлары тірі қалады. Жылы және ылғалды жағдайларда картоп таяқшасы белсенді түрде көбейе бастайды. Табиғатта картоп таяқшасы өте кең таралған, ол топырақта, ...
Толығырақ...

БАЛАЛАРДЫҢ БӨТЕЛКЕЛЕРІ МЕН ЕМІЗІКТЕРІ

Егер сіз балаңызды емшек сүтімен, балалар қоспасымен немесе басқа да өнімдермен  тамақтандырсаңыз, бөтелкелер мен емізіктер сатып алу қажет болады. Қазіргі күні көптеген нұсқалар бар және таңдау мүмкіндігі де кең, сондықтан қайсысын сатып алу керек екендігін түсіну қиын. Біз бөтелкелер мен емізіктерді күтудің түрлі нұсқаларымен және әдістерімен танысамыз. Бөтелкелер мен емізіктерді ...
Толығырақ...

ТАМАҚТЫ ТОҢАЗЫТҚЫШТА ҚАЛАЙ ДҰРЫС САҚТАУ КЕРЕК?

Азық-түлікті дұрыс сақтамау олардың тез бүлінуіне, еруіне, желден құрғауына және жағымсыз иіс алуына әкеледі, ал тоңазытқыштың өзінде шамадан тыс жүктелуіне байланысты ауаның айналымы бұзылады. Өнімдер барынша ұзақ уақыт бойы жаңа үзілген және пайдалы болып қалуы үшін тоңазытқыштағы орынды қалай дұрыс пайдалану керектігін қарастырайық. 1. Сөрелерде Тоңазытқышта өнімдерді сақтаудың ең маңызды ...
Толығырақ...

Жемістер қалайша өздігінен пісіп жетіле алады білесіз бе?

Көкөністер мен жемістердің жетілуі этиленнің әсерінен болады. Этилен пісетін жемістерде, қартайған жапырақтарда, өскіндерде олар топырақ бетіне шыққанға дейін пайда болады. Бұл табиғи өсімдік гормонын 1912 жылы орыс ботанигі Дмитрий Нелюбов ашты. Газды жемістің өзі өндіретіндіктен, жемістің бұтақта пісуінің қажеті жоқ. Ағашынан үзіп алынған жеміс үзілмеген жеміске қарағанда тез жетілуі мүмкін, ...
Толығырақ...

Суши, ролл – пайдалы ма жоқ зиянды ма?

Жапондық кулинарияның біздің елімізде сәнге айналғанына көп болған жоқ, сондықтан көптеген тамақ талғампаздарын сушиді жеуге болады ма болмай ма деген сұрақ бар, әлі күнге дейін толғандырады. Негізгі мәселе-тағам дайындау кезінде ингредиенттердің ең аз өңделуі, ал кейбір сушидің түрлерінде балық мүлдем шикі түрінде қолданылады. Бұл өнімдерді пайдалану қаншалықты қауіпсіз? Олар ағзаға ...
Толығырақ...

Нитрозаминдердің адам ағзасына әсері

Көкөністер мен жемістер - адам ағзасына қажетті дәрумендер мен минералды заттардың маңызды жеткізушісі екені бәрімізге белгілі. Бірақ пайдалы заттармен бірге адам ағзасына өсімдіктерде жиналып, ағзаның улануын тудыратын қауіпте қоса түседі. Бұл қауіпті заттар – нитраттар болып табылады. Өсімдіктердің құрамында нитраттардың болуы - қалыпты құбылыс, өйткені олар осы организмдерде азот көзі ...
Толығырақ...