Ең маңызды

Компьютерлік сәулеленудің адамға әсері

Компьютер экрандарының алдында күннің көп бөлігін өткізетін адамдар болашақта денсаулыққа келтірілген әртүрлі проблемалармен кездесуі мүмкін. Компьютердің алдында отыру дене мүсініне, бұлшықет күшіне, сүйек тығыздығына, көру қабілетіне және психикалық денсаулыққа теріс әсер етеді. Компьютердің жанындағы электромагниттік өрістер (төмен жиілікті) адамға әсер етеді. Төмен жиілікті сәулелену ең алдымен орталық жүйке жүйесіне теріс ...
Толығырақ...

Өсімдік майларын қалай сақтауға болады?

Күнбағыс майынан бастап зәйтүн мен кокос майына дейінгі барлық майлардың тек 4 жауы бар - жарық, жылу, оттегі, температураның кенеттен өзгеруі. Жоғарыда аталған 4 фактордың әсерінен майда қышқыл дәм пайда болады, тотығады, дәмін, хош иісін және пайдалы қасиеттерін жоғалтады. Өнімді сақтау үшін күн сәулесінің тікелей түспейтін, жабық, салқын, қараңғы орын ...
Толығырақ...

Covid-19 Алдын алу

Коронавирусқа қарсы респираторлық аурулардың алдын-алу және қорғаудың әмбебап құралдары қолданылады. Коронавирус науқас адамның жөтелу және түшкіру кезінде, сондай-ақ қалыпты сөйлесу мен тыныс алу кезінде аэрозоль тамшыларын шығаратындығына байланысты беріледі. Аэрозольдің бір тамшысының ішінде ондаған мың коронавирус болады. Тыныс алу жүйесіне (жұтқыншақ пен өкпеге) енген кезде мұндай тамшылар ауру тудырады. Егер ...
Толығырақ...

ББЗ – бұл не, не үшін және олардан қорқу керек пе?

Беткі белсенді заттар (беткі белсенді заттар) — бұл әдетте кез-келген тазартқыш құралда, тіпті қарапайым сабында да болатын химиялық заттар. Құрамында осы ББЗ  болғандықтан тазалаушы құралдар тазалайды. ББЗ не үшін қажет? Мәселе, кір, әсіресе майды сумен жуып кетіру өте қиын. Майлы қолыңызды сумен жуып көріңізші. Су майды жумайды, ағып кете береді ...
Толығырақ...

Жануарлардың ДНҚ

Әртүрлі жануарлардың етінің ерекшеліктерін білген кезде ғана шикізаттың жасандылығын анықтауға болады. Бұл белгілі бір дағдыларды және көп жағдайда арнайы жабдықтарды қажет етеді. Мысалы, майдың балқу нүктесін бағалайтын немесе құрамындағы гликогенді анықтайтын жабдық. Тартылған еттің, туралған еттің, жартылай фабрикаттар мен дайын өнімнің жасандылығын анықтау әлдеқайда қиын. Бұл өңделген өнімнің түрі шикізаттан ...
Толығырақ...

Мелатонин және Covid-19. Ұйқы мен дұрыс тамақтануға жаңа көзқараспен қараңыз

Американдық ауруларды бақылау және алдын-алу орталығының мәліметінше, мелатонин гормоны Covid-19 ауруы кезінде қабыну процестерін тудыратын NLRP3 ақуызының түзілуін басады. Дәл осы себепті балалар жаңа коронавирус ауруын оңай немесе мүлде симптомсыз өтеді. Көптеген адамдар үшін мелатониннің түзілуі түнгі сағат екі мен үштің аралығында болады. Дені сау ересек қарттармен салыстырғанда, кішкентай баланың ...
Толығырақ...

Бірінші білім күні

1 қыркүйек - білім күні Қазақстан Республикасында атап өтілетін өте қуанышты мерекелердің бірі. Оқу жылының басымен бірге әр бала мен әр студенттің өмірінде жаңа қадам басталады. Бұл мерекенің тарихы б.з. д. 4 ғасырда, 325 ж. - Ұлы Константин христиан дінін үстем дінге айналдырған Рим императоры (алғашқы христиан императоры) алғашқы Әлемдік ...
Толығырақ...

Шұжық өнімдерін микробиологиялық зерттеу

Шұжық өнімі – еттен жасалған өнім. Ол ет және етсіз ингредиенттер қоспасынан жасалып, шұжық қабығына, пакетке, формаға, торға немесе өзге де түрде қалыптастырылған, жылумен өңделген немесе тұтынуға дайын болғанға дейін жылумен өңделмеген ұсақталып дайындалған ет өнімі; Шұжық өнімдері өндірістің санитарлық және технологиялық режимі бұзылған кезде немесе сапасы төмен шикізатты пайдаланған ...
Толығырақ...

Пайдаланылған газдардың адам денсаулығына әсері

Пайдаланылған газдар дегеніміз не? Көбінесе қалалық атмосфераға шығарылатын барлық шығарындылар, соның ішінде қазандықтар, зауыттар және басқа да өнеркәсіптік кәсіпорындар шығатын пайдаланылған газдар деп аталады. Шын мәнінде, бұл терминмен тек отынды өңдеу нәтижесінде пайда болатын көлік шығарындыларын атаған дұрыс. Оларды шығарылған газдар деп те атайды. Пайдаланылған газдар - ішкі жану қозғалтқыштары ...
Толығырақ...

Ет өнімдерін сақтау шарттары.

Өнімді қоймада ма немесе өз ас үйіңізде ме, қай жерде сақтағаныңыз маңызды емес. Қалай болғанда да, олар жеуге жарамды және түрі жағымды болып қалғанын қалаймыз. Ол үшін жағдай жасау керек: қажетті ылғалдылықты қамтамасыз етіңіз, температураны орнатыңыз, желдету жүйесі туралы ойланыңыз. Ет және еттің негізінде жасалатын әртүрлі өнімдер тұтынушылық қасиеттерін сақтау ...
Толығырақ...