ТАМАҚТЫ ТОҢАЗЫТҚЫШТА ҚАЛАЙ ДҰРЫС САҚТАУ КЕРЕК?

Азық-түлікті дұрыс сақтамау олардың тез бүлінуіне, еруіне, желден құрғауына және жағымсыз иіс алуына әкеледі, ал тоңазытқыштың өзінде шамадан тыс жүктелуіне байланысты ауаның айналымы бұзылады. Өнімдер барынша ұзақ уақыт бойы жаңа үзілген және пайдалы болып қалуы үшін тоңазытқыштағы орынды қалай дұрыс пайдалану керектігін қарастырайық.

1. Сөрелерде

Тоңазытқышта өнімдерді сақтаудың ең маңызды принциптерінің бірі – олардың әр түрлі деңгейде дұрыс орналасуы, олардың әрқайсысының өз температуралық режимі бар. Әдетте ең жоғарғы жағында барлық сүт өнімдері сақталады. Мұздатқыш камераларда ет пен балықты сақтау ыңғайлы. Ал көкөністер мен жемістерді арнайы жылжымалы жәшіктерде сақтаған дұрыс.

2. Тоңазытқыштың есігінде

Тоңазытқыштың ішіндегі ең жылы жер оның есігі екенін ұмытпаңыз. Тез бұзылатын өнімдер, сүт, ірімшік есікте сақтауға болмайды. Тек кей жағдайларда қосымша жылудан қорғайтын майды сақтауға арналған  бөлігі немесе контейнері болуы мүмкін.

3. Дайын тамақтар

Дайын тағамдарды тағамдарды сақтауға арналған арнайы контейнерлерде немесе тығыз жабылатын қақпағы бар эмальданған ыдыста ұстау керек. Егер тамақ контейнерлерін пайдалану мүмкіндігі болмаса, онда дайын өнімдерді тамақ пленкасына немесе фольгаға буып-түйген жөн. Азық-түлікті тығыз орамаға орау олардың сақталу мерзімін ұзартып қана қоймай, азық-түліктің иісіне бөтен иістің сіңуін болдыртпайды, сонымен қатар өнімдер өз дәмін, сондай-ақ сыртқы түрін де жоғалтпайды.

4. Бөлек сақтау

Әртүрлі түрдегі өнімдер мен тағамдарды бір-бірінен бөлек сақтау керек. Шикі ет пен балықты дайын өнімдерден бөлек сақтау керек, өйткені біріншісі басқа өнімдерді микробтармен жұқтыру мүмкін. Жемістер мен көкөністерді түрлі контейнерлерде ұстау керек, өйткені олар бір-бірінің шіруін тездетеді.

Бірге сақтауға болмайды:

* шикі және дайын тағамдарды

* ірімшік және ысталған өнімдерді

* шұжық өнімдері және көкөністер немесе жемістерді

* көкөністер мен жемістерді

* салаттар, жемістер мен балықты

5. Тазалық

Әрқашан тоңазытқыштың тазалығын қадағалаңыз. Барлық өнімдер тығыз және ұқыпты оралуы тиіс. Ірімшік пен шұжық өнімдерін “дем алуға” мүмкіндік беретін арнайы қағаз пакеттерде сақтаған жақсы.  Жемістер мен көкөністері бар камералар үшін арнайы антибактериалды кілемше қолданған жөн, оның арқасында қосымша ауа қабаты жасалады, ол қосымша желдету жасайды және өнімдер ұзақ сақталады. Кемінде екі айда бір рет тоңазытқыштан барлық өнімдерді алып, ыдыстарға арналған құралмен әрбір сөрені жуу ұсынылады.

6. Консервация

Тоңазытқышта әр түрлі консервацияны сақтауға болмайды. Әдетте консервіленген тағамдардың сақтау мерзімі көбінесе өте ұзақ болады және температуралық режимге қарамайды, банкалардың көп саны басқа өнімдерге теріс әсер етуі мүмкін, өйткені тиелген тоңазытқышта ауа айналымы бұзылады және одан жалпы температуралық режим бұзылады.

7. Нөлдік камера

Көптеген заманауи тоңазытқыштарда “нөлдік камераны” кездестіруге болады немесе оны “балғындық аймағы”деп те атайды. Онда ауа температурасы 0°С-қа жақындап, сақтау үшін оңтайлы ылғалдық жасалған. Бұл жағдайда тамақ өөнімдері ұзақ уақын жаңа үзілген күйінде сақталады және бастапқы дәмін сақтайды. Онда кез-келген тез бұзылатын азық-түлікті сақтау керек, ол қарапайым тоңазыту камерасына қарағанда ұзағырақ және жақсы сақталатын болады, мысалы, жаңа піскен көкөністер, жемістер, көк, ірімшік, теңіз өнімдері, жаңа піскен ет (фарш), балық және құс еті.