Тәтті пастила – пайдалы ма жоқ па?

Пастила – баршаға белгілі тәтті. Керемет дәмі, бағасының төмендігі және әр адамның оны өздігінен дайындап алу  мүмкіндігі –  осы өнімнің танымалдылығын арттырады.

Пастиланың пайдалы қасиеттері

Бұл дәстүрлі тәтті – қазіргі заманғы өнімдерден қарағанда әлдеқайда пайдалы, өйткені ол дәрумендер мен минералдарға бай. Оны мүкжидек, қарақат, шетен немесе алманың езбесінен жасайды. Құрымында иммундық жүйені нығайтуға қажетті аскорбин қышқылы көп. Мүкжидек пастиласы өте жоғары бағаланады, оның құрамында С витамині, сонымен қатар бактерияға қарсы қасиеттері бар заттар бар. Мұндай тәттіні жасау жемістер мен жидектерді қыстың ұзақ мезгіліндеріне сақтаудың көнеден келе жатқан тәсілі болды.

Бұл тәтті тағамның құрамына кіретін бал организмге пайдалы, оның құрамында оннан астам пайдалы витаминдер мен минералдар бар. Сондықтан дәстүрлі пастиланы дәмді ғана емес, сонымен қатар пайдалы тәттіге жатқызуға болады.

Жеміс-жидек езбесі мен балдан жасалған пастила — бұл ас қорытуды жақсартатын тәтті, өйткені оның құрамында пектиндер көп. Бұл заттар энтеросорбенттер болып табылады, олар ішекте жиналған зиянды заттарды сіңіреді және оларды денеден шығарады. Қышқыл емес жидектер мен жемістердің дәстүрлі пастилі-бұл панкреатит және ұйқы безінің басқа аурулары үшін қолдануға болатын ем.

Өнімнің пайдасы

  • Пастилада РР витаминдері (ниацин баламасы), B2 (рибофлавин), сондай-ақ мырыш, темір, кальций, йод, калий, фосфор, магний сияқты минералдар бар.
  • Құрамында аскорбин қышқылы болғандықтан бұл тәтті иммундық жүйені нығайтады.
  • Тағамдық талшықтар ас қорытуды жақсартады, ішектің толқи жиырылуын күшейтеді, ал құрамындағы пектиндердің көп мөлшері ішекте зиянды заттарды (ауыр металдардың тұздары, токсиндер) байланыстыратын және оларды организмнен шығаратын энтеросорбенттер ретінде әрекет етеді.
  • Сондай-ақ, жасұнық холестериннің қанға сіңуін баяулатады, яғни тамырлар мен жүректі атеросклероздан қорғайды.
  • Қант тез энергияға айналады және физикалық белсенділік пен ақыл-ой белсенділігін арттырады.
  • Глюкоза сонымен қатар серотонин – қуаныш сыйлайтын гормонды өндіруге ықпал етеді, яғни пастиланы тұтыну көңіл-күйді де жақсартады.
  • Алма темірге бай және анемия кезінде жақсы көмектеседі.
  • Агар-агар йод тапшылығы үшін пайдалы, бауыр аурулары кезінде көмектеседі.
  • Дененің құрылыс материалы болып табылатын ақуыздар да пастиланың пайдалы қасиетін арттырады.
  • Құрамында мырыш болғандықтан- себорея кезінде тұтыну ұсынылады.