Суши, ролл – пайдалы ма жоқ зиянды ма?

Жапондық кулинарияның біздің елімізде сәнге айналғанына көп болған жоқ, сондықтан көптеген тамақ талғампаздарын сушиді жеуге болады ма болмай ма деген сұрақ бар, әлі күнге дейін толғандырады. Негізгі мәселе-тағам дайындау кезінде ингредиенттердің ең аз өңделуі, ал кейбір сушидің түрлерінде балық мүлдем шикі түрінде қолданылады. Бұл өнімдерді пайдалану қаншалықты қауіпсіз? Олар ағзаға пайдалы ма немесе зиянды ма? Ежелгі заманнан бері адамдар рацион мен адамның физикалық формасы арасында нақты байланыс бар екенін жақсы түсінген. Гиппократ “сен маған қандай тамақ жейтініңді айтсаң, мен сенің қандай ауруың бар екенін айтамын?”деп айтқан екен.

Сушидің пайдасы қандай?

Дұрыс дайындалған суши – бұл өте пайдалы әрі өте нәрлі тағам екенін айта кеткен жөн. Оның құрамына витаминдерге, макро – және микроэлементтерге бай теңіз балықтары (тунец, жылан балық, арқан балық және т.б.) кіреді. Теңіз өнімдерінің басты құндылығы- құрамындағы Омега-3 май қышқылдарының жоғары болуы, яғни сушидің ағзаға пайдасын қамтамасыз ететін де осы. Оларды тұтыну барлық органдар мен жүйелерге оң әсер етеді:

  • қан тамырлары мен жүректің жұмысын жақсартады;
  • шеміршектерде коллаген талшықтарының ыдырауын баяулатады және буындарды нығайтады;
  • қан қысымы мен холестерин деңгейін қалыпқа келтіреді;
  • жады мен ми белсенділігін жақсартады;
  • тітіркеншектік, нервозды, шаршауды жояды;
  • гормоналды фонды тегістейді;
  • иммунитетті нығайтады;
  • онкологияның дамуына кедергі жасайды;
  • қартаю процесін тежейді және терінің жасаруына ықпал етеді •

Тағамның бағалы компонентінің бірі – васаби. Ол – құрамында изотиоцианаттар бар қырыққабат тұқымдас өсімдік. Бұл заттар бактерияға қарсы қасиеттерге ие және АІЖ ағзаларының ауруларын тудыратын микроорганизмдермен белсенді күреседі. Роллдарды айналдыра орау үшін нори балдырлары пайдаланылады, олар сушидің пайдасын едәуір арттырады және йод, ретинол, Е және С витаминдері есебінен олардың денсаулыққа зиянын азайтады.

Суши қандай зиян келтіруі мүмкін?

Суши – тұтыну нормасын сақтай отырып жегенде ғана пайда әкелетін өзіндік бір тағам. Егер оны тым көп жесе немесе сапасыз өнімдерден жасалғанын қолданса, оның  теріс салдарлары көп болады. Сушиден келетін негізгі зиян:

Шикі балықта паразиттердің құрттары мен жұмыртқалары болуы мүмкін. Таспалы және дөңгелек құрттар адам ағзасына оңай еніп, гельминтоз көзі бола алады.

Тағамға қоса берілетін соя тұздығы көп тұзбен дайындалады. Ересек адам үшін оны тұтынудың орташа тәуліктік нормасы 8 г-ға жуық, ал бір шай қасық соя тұздығында 1 грамнан кем емес. Тұз ағзадағы сұйықтықты ұстап қалады, ол буындарда қалып қалады, ал гипертония кезінде қан қысымының жоғарылауына ықпал етеді.

Әсіресе тунец қосылып жасалған ролл адам үшін зиянды. Бұл теңіз балығының етінде ауыр металдар, оның ішінде өте қауіпті сынап жиналады.

Нори балдырлары йодқа бай, ол ағзада мөлшерден артық жиналатын болса, қалқанша безі ауруларының дамуына ықпал етеді.

Сушиде крахмалға бай күріш бар екенін ескерсек, оларды қант диабетіне шалдыққан адамның жеуіне болмайды.

Сонымен қатар, соңғы жылдары сапасы өте төмен васаби мен соя соусын сататын көптеген жосықсыз өндірушілер пайда болды. Мұндай өнімдерге түрлі бояғыштар, хош иістендіргіштер және басқа да химиялық қоспалар қосылады, олар ешқандай пайда әкелмейді.

Сушиді қалай дұрыс жеу керек?

Суши жегеннен денсаулыққа зиян келмеуі үшін кейбір ережелерді ұстану ұсынылады:

Тағамды өз рационыңызға аптасына 3 реттен артық қоспау керек. Бұл ретте теңіз өнімдерінің жаңа ғана ауланған болуына ерекше назар аудару керек. Аралық тамақтану үшін қажетті санитарлық нормалар сақталатын, тексерілген гастрономиялық мекемелерді таңдаған жөн. Күмәнді кафелер мен тез тамақтану мейрамханаларына барудың қажеті жоқ.

Роллдарды имбирмен біріктіріп жеу керек. Бұл өнім шикі балықтың зиянды әсерін жоюға және патогенді микрофлораны жоюға мүмкіндік береді.

Жылдың ыстық маусымында супермаркеттерде жапон тағамдарын сатып алудан бас тартқан жөн. Дүкендерде оны әрдайым тиісті жағдайларда сақтамайды, сондықтан бүлінген өнімді сатып алу қаупі бар.

Осы ұсыныстарды ұстана отырып, уланудан және паразиттерден құтылуға болады. Егер сізде шикі балықтың пайдасы мен зияны туралы күмән болса, термиялық өңдеуден өткен роллдарды таңдаңыз. Мұндай тағам ағза үшін жағымсыз салдарсыз жапон асханасының талғамдарын ләззат алуға мүмкіндік береді.