Көкжидек жидегінің пайдасы.

Қазіргі уақытта көкжидек өзінің пайдалы қасиеттері мен дәміне байланысты өте танымал жидектің бірі саналады. Көкжидектің  медицинада, косметология және аспаздық саласындағы орасан зор пайдасын атап өтуге болады. Организмге қажетті заттар жидектің шикі күйінде де, қайнатылған да сақталады. Жидектің құрамында біздің организмімізге пайдалы мынадай заттар бар:

Ниацин, никотин қышқылы, ниацинамид және никотинамид деген атпен танымал;

Калий −  барлық тірі жасушалардың жұмыс істеуі үшін қажетті негізгі жасушаішілік катион;

Кальций −  сау сүйектер, тамырлар, гормоналды алмасу, микроэлементтердің адсорбциясы және жүйке импульстарының берілуі;

Магний −  организмдегі 300 − ден астам биохимиялық процестерге қатысады;

Натрий адам организмі үшін маңызды микроэлемент болып табылады, ересектер үшін күнделікті қажеттілік 550 мг құрайды;

Фосфор −  жер қыртысының кең таралған элементтерінің бірі.

Витаминдер мен минералдардан басқа, көкжидектің құрамында антиоксиданттар да көп (негізінен антоцианиндер мен полифенолдар), олар қатерлі ісіктердің пайда болуына, сондай – ақ көру органдарының, жүрек− тамыр және эндокриндік жүйелердің ауруларына жол бермейді.

Көкжидектің құрамындағы витаминдер:

B1, тиамин −  организмді темекі шегудің теріс әсерінен және басқа әсерлерден қорғайды, бірақ бұл туралы кейінірек;

B2, рибофлавин, оны «Сұлулық витамині» деп те атайды”;

C, аскорбин қышқылы − вирустар мен аурулардың әсерінен қорғау;

Е, альфа токоферол −  күшті антиоксидант;

РР, НЭ −  ми қызметінің қалыпты жұмыс істеуі үшін қоректендіру;

Сондай-ақ, өнімнің калориясының мөлшері туралы да ұмытпаңыз, Егер сіз диетада болсаңыз, онда көкжидекті таңертеңгі аспен қоса жеген дұрыс. Осы кезеңде организм мидың жұмыс істеуі үшін қажетті глюкозаның оңтайлы деңгейіне жауап беретін гликогенге деген шұғыл қажеттілікті сезінеді.

Көкжидектерді үнемі пайдалану фильмдерді ұзақ көру немесе әдебиеттерді оқу кезінде көздің шаршау шегін азайтады. Сонымен бірге субъективті және объективті симптомдар жақсарады. Жүрек-тамыр жүйесі үшін көкжидек қан қысымын төмендетеді. Бұл әсер оның құрамындағы бірқатар антиоксидантты заттардың тегіс бұлшықеттеріне тікелей әсер етумен байланысты. Көкжидектерді ерте дамудың алдын-алу үшін, сондай-ақ гипертониялық ауруларды жеңілдету үшін (дәрі-дәрмектермен бірге) қолдануға болады. Жидектер миокард инфарктісінің даму қаупін азайтады. Көкжидектер − ең күшті антиоксиоданттардың бірі. Антиоксиданттар − адам организміндегі бос радикалдарымен күрестегі ең маңызды заттар. Еркін радикалдар адамның иммунитетін әлсіретеді, нәтижесінде адам органимзінің қартаю процесі жеделдейді.

Көбінесе олар әртүрлі ауруларды тудырады, мысалы, қатерлі ісік. Жидектің құрамындағы антиоксиданттар мен флавоноидов жоғары деңгейінің арқасында ол зақымданған ми жасушаларын емдеуге көмектеседі. Сондай-ақ, көкжидектер екінші типтегі қант диабеті үшін пайдалы, ауруды жеңілдету үшін қажет. Жидектер дәрі-дәрмектердің тиімділігін толықтыра алады. Көкжидектің басты ерекшелігі ол − глюкоза деңгейін төмендетеді және организмнен зиянды холестеринді шығарады. Сонымен қатар, оны дұрыс пайдалану иммундық жүйенің витаминдік− минералдық қорын толтыру арқылы нығайтады. Көкжидектерді мөлшерден тыс тұтынбаған жөн, өйткені антиоксиданттардың артық болуы денсаулыққа зиян тигізуі мүмкін, өйткені ол бұлшықетке кіретін оттегінің мөлшерін азайтады. Сондай-ақ, оның арқасында қанның ұю қабілеті артады. Қышқылдықтың төмен деңгейі − көкжидектерді қолдануға тағы бір қарсы көрсеткіш. Себебі жидектерде органикалық қышқылдар көп. Көкжидек нерв клеткаларының қартаюын бәсеңдетеді және радионуклидтерді шығарады. Сондай-ақ, көкжидектер бактерияға қарсы, дене қызуын түсіретін, несеп айдайтын, өт айдатқы, қабынуға қарсы, склеротикалық, кардиотоникалық зат ретінде қолданылады. Пайдалы тамақтарды тұтыныңыз, деніңіз сау болсын!