Иммунитетті көтеретін өнімдер

Көптеген адамдар иммунитетті қандай тағамдар көтеретінін және көптеген аурулардың басталуын болдырмауға болатындығын білмейді. Барлық ережелердің ішінде маңызды компонент бар – ол дұрыс тамақтану. Инфекцияны жеңуге көмектесетін 10 тағамның тізімі.

1.         Табиғи бал

Ара балы – мықты иммундық жүйенің негізгі құралы болып табылады. Денсаулық үшін күн сайын бір ас қасық бал жеу  жеткілікті. Егер ол сізге тым тәтті болып көрінсе, балды шаймен ішіңіз. Оны алмамен, жаңа піскен нанмен қосып жесеңіз болады. Ең маңызды ереже – балды үнемі жеп отыру қажет. Екінші маңызды ереже – бөлме температурасындағы сусындармен қабылдау. Жоғары температура оның құрамындағы пайдалы заттарды бұзады.

2.         Цитрустар

Иммунитетті көтеретін цитрустық тағамдардың құрамында С дәрумені көп, әсіресе лимонның құрамында көп. Иммуностимуляциялық әсерден басқа, цитрус жемістері жүрек-тамыр жүйесін қалпына келтіреді. Жаңа сығылған лимон шырыны фарингит пен тонзиллит кезінде ем. Оны қайнатылған, салқындатылған суға сұйылтып, ауырып тұрған тамағыңызды шаю керек.

3.         Зімбір тамыры

Зімбір – бұл ересектер мен екі жастан асқан балаларға арналған табиғи дәрі. Супермаркеттерде сіз осы өнімнің маринадталған нұсқасын таба аласыз, бірақ пайдалы компоненттер жаңа піскен зімбірде көп болады. Оның кесіп шайға қосады, қайнатпалар және тұнбалар жасайды.

4.         Сарымсақ

Барлығына белгілі сарымсақ құрамында табиғи антибиотик-аллицин бар. Бұл компонент қақырықты сұйылтуға көмектеседі, сондықтан оны тыныс алу жүйесінің аурулары үшін қолдану ұсынылады. Ол ұзаққа созылған аурудан кейін тез күш жинап, қалыпқа келуге көмектеседі. Сарымсақтың антисептикалық қасиеті вирустық инфекциялар мен суық тию кезінде пайдалы. Дәрігерлер бұл өнімді иммунитетті көтеру үшін күн сайын бір тілімін қабылдауға кеңес береді. Бұл тынышсыз жағдайларда пайдалы, өйткені ол несеп айдағыш және терлететін әсерге ие.

5.         Ашытылған қырыққабат

Бұл сіздің организміңізге аскорбин қышқылын табиғи және арзан жеткізуші ретінде танылған өнім. Егер сіз қырыққабатқа күнбағыс майын, пияз қоссаңыз, онда С витаминіннің қомақты дозасын ала аласыз.:

  • Алмасу процестерін күшейту;
  • Холестерин деңгейін төмендету;
  • Ағзаның стреске төзімділігін арттыру;
  • Жүрек бұлшықетін жақсы жұмыс жасату.

6.         Итмұрынның жемістері

Итмұрын жемістері ұзақ уақыттан бері пайдалы қасиеттерімен танымал, өйткені адамдар оларды емдік тұнбалар жасау үшін қолданған. Оның көмегімен созылмалы, қабыну процестерін жойған. Бұл бұтаның жемістеріндегі С витаминінің мөлшері қарақат пен лимоннан бірнеше есе көп. Бактерицидтік қасиетінің арқасында ол суық мезгілде профилактика ретінде қолданылады.

7.         Плоды редьки

Бөл өнімде А, В, С. Е және басқа да топтағы витаминдердің үлкен пайыздық концентрацияда ұсынылған. Минералды құрамы бай болғандықтан оны күнделікті тамаққа қолданған. Бұл өнімнің құрамында ағзаның иммуносупрессивті қасиеттерін ынталандыратын және вирустық жұқпалы аурулардың дамуына жол бермейтін биологиялық белсенді компоненттер бар.

8.         Жасыл шай

Жасыл шайдың құрамында – витаминдердің толық жиынтығы, 400-ден астам органикалық қосылыстар мен 500-ден астам түрлі элементтер бар. Иммунитетті көтеретін компоненттерге ерекше назар аударамыз – бұлар минералдар мен полифенолдар.

9.         Теңіз өнімдері

Теңіз өнімдерінде  адам организімне қажет қоректік заттардың кең тізімі бар. Омега – 3 май қышқылдары, А, Е, В12 витаминдері, селен және иммундық және басқа жүйелерді қолдайтын көптеген басқа пайдалы заттар теңіз балықтарында шоғырланған.

10.       Иммунитетті қолдайтын ашытылған сүт өнімдері

Лакто – және бифидобактериялары бар сүт өнімдері күнделікті рационға енгізілуі керек. Күнделікті айран, сүт, йогуртты қолдану иммунитетті арттыруға көмектеседі.

Қандай тағамдар иммунитетті көтеретінін ұмытпаңыз және оларды күн сайын, әсіресе вирустық және жұқпалы аурулардың таралу маусымында көбірек жеңіз. Өйткені, ауруларды емдеуден гөрі алдын-алу оңай.