Ең маңызды

Жоғары сапалы сүзбені қалай таңдауға болады

Дүкендердегі сүт бөлімдерінің сөрелері түрлі сүзбелердің пакеттерімен толтырылған. Сапалы өнімді сатып алу үшін не нәрсеге назар аудару керек? Сүзбе сапасы, дәмі, түсі мен иісі өндіріс технологиясына, майдың массалық үлесіне, түрлі тағамдық толтырғыштар мен қоспаларды қолдануға тікелей байланысты. Жақсы, сапалы сүзбе түсі әрдайым ақ, иісі сәл қышқыл болып келеді. Ең алдымен, ...
Толығырақ...

Топырақты аспаптық зерттеу және талдау

Топырақты талдау әртүрлі мақсаттармен жүзеге асырылады. Мысалы, оны құрылыс салушы инженерлік-іздестіру жұмыстары аясында жүргізуге міндетті. Ауыл шаруашылығы тауарын өндірушілер топырақтың қауіпсіз екенін және оның макро - және микроэлементтермен қаншалықты байытылғанын анықтау үшін процедураға жүгінеді. Қазіргі Топырақтану зерттеу әдістерінің кең спектрін қолданады, оның ішінде аналитикалық әдістердің үлкен тобы - аспаптық немесе ...
Толығырақ...

Витминдер және олардың маңыздылығы

Витаминдер ағзаға өте аз мөлшерде қажет, бірақ олардың жетіспеушілігімен гиповитаминоздар тез дамиды, ал жетіспеген жағдайда — авитаминоздар, олар тіпті өлімге әкелуі мүмкін. Ферменттердің құрамына кіретін дәрумендер басқа биологиялық белсенді заттардың әсерін күшейтеді, иммунитетті және ағзаның ауруларға төзімділігін арттырады, тіндердің өсуі мен регенерациясын ынталандырады және т. б. Витаминдер латын әріптерімен белгіленеді ...
Толығырақ...

Зімбір: денсаулыққа пайдасы мен зияны

Зімбір - зімбір тұқымдасынан шыққан көпжылдық шөпті өсімдік. 1. Зімбірдің пайдасы. Зімбірде витаминдер, минералдар және эфир майлары бар. Зімбірдің қасиеттері - тамақтан улану, жүрек айнуы және құсу кезінде жақсы көмектеседі, құрамында магнийдің көп болуына байланысты организмнен токсиндердің шығуын тездетеді, сонымен қатар жүйке жүйесінің жағдайы жақсарады. Зімбір қанның ұюына пайдалы, қанды ...
Толығырақ...

Минералды су туралы не білесіз?

Қазіргі уақытта әрбір адам минералды судың пайдасы мен емдік қасиеттері туралы хабардар, жақсы біледі. Біз сөреден табиғи минералды су бөтелкесін аламыз, ашамыз және ішеміз. Ал бұл табиғи ресурс ол пайда болған жерлер туралы естеліктерді сақтайды емес пе?. Біздің туған жеріміз Қазақстанда минералды су көзі болып табылатын орындар аз емес. Мысалы, ...
Толығырақ...

Уланып қалмас үшін қандай қарбызды таңдау қажет ?

Для начала развеем самый распространенный миф об арбузе, который давно является поводом для остроумных шуток. Арбуз – не ягода. Арбуз – это многосемянная сочная тыквина, то есть плод растения, принадлежащего семейству Тыквенные согласно научной классификации. Согласитесь – арбуз действительно во многом напоминает тыкву, несмотря на свои «нетыквенные» цвета. У него ...
Толығырақ...

Құрылыс материалдары: олардың қайсысы денсаулыққа зиян келтіруі мүмкін?

Жаз, сондай-ақ жарияланған карантин кезінде адамдардың бос уақыты көбейген кезде біздің көпшілігіміз құрылыс салу немесе жөндеу жұмыстарын бастау керек деп шештік. Үй салу немесе жөндеу жұмыстары кезінде қауіпсіздік туралы ұмытпау керек. Едендерге, қабырғаларға, төбелерге, шатырларға, терезелерге арналған құрылыс материалдары, атап айтқанда - тұсқағаз, ламинат, паркет, керілген төбелер, линолеум, ПВХ терезелері, ...
Толығырақ...

Балалар сүт қоспасын қалай таңдауға болады?

Әрине нәресте үшін ана сүтінен жақсы ештеңе жоқ. Алайда, емшек сүтін беруді шектеу немесе мүмкін емес болған жағдайларда жасанды сүтпен тамақтандыруға көшу керек болады. Қолайлы қоспаны қалай таңдауға болады? 0 айдан жаңа туған нәрестелер үшін қандай қоспа жақсы? Тіпті сізге белгілі бір өнімді атап көрсетсе де, қоспаны таңдау кезінде асығыстық ...
Толығырақ...

Ет және ет өнімдерінің микробиологиясы

Ет микробиологиясы. Дені сау жануарлардың қанында, бұлшықеттерінде микроорганизмдер жоқ. Ет және ет өнімдеріндегі микробтардың едәуір құрамы өңдеу кезінде олардың ластануымен түсіндіріледі. Бұлшықеттердің ішінде, қанда микробтар тек ауру және әлсіреген жануарларда ғана анықталады, олардың ағзасы ішек қабырғасы арқылы микрофлораның енуіне кедергі бола алмайды. Малды алғашқы өңдеу процесінде жүн жамылғысынан, теріден, ішектен, ...
Толығырақ...

E 200: сорбин қышқылы

Кей жағдайда консерванттарды пайдалану аса қажет жағдайлар бар, мысалы, мұздатуға болмайтын өнімдерді сақтау кезінде: майшабақтарды тұздау, уылдырықтарды сақтау. Міне, арқан балық уылдырығын сақтау үшін қолданылатын консервант – Е200 немесе сорбин қышқылы деп аталады. Сорбин қышқылы - табиғи органикалық қосылыс, тағам өнімдері үшін микробқа қарсы зат ретінде пайдаланылатын консервант, өнімдердің органолептикалық ...
Толығырақ...