Ыдысты қалай дұрыс таңдау керек?

Біз әртүрлі азық-түлік өнімдері, олардың адам денсаулығына әсер ету тәсілдері туралы жиі айтып отырамыз. Алайда олардың сапасы ғана емес, сонымен қатар біз қандай ыдысты дайындап, сақтаймыз деген сұрақ туындайды.

Бүгінгі күні нарықта тефлоннан, пластиктен, болаттан, алюминийден, меламиннен және т. б. ыдыс-аяқтардың үлкен саны бар.

Меламинді ыдыс-бұл адам денсаулығы үшін ең қауіпті. Еуроодақ елдерінде меламинді ыдысты қолдану ұсынылмайды. Меламин ыдысы формальдегидті шайырлар, ауыр металдар сияқты зиянды заттарды бөледі. Меламин тамақ өнімдерімен әрекеттесуге рұқсат етілген материалдар тізіміне кірмейді. Денеге түсіп, формальдегид аурудың сыртқы белгілерін тудырмай жинақталуы мүмкін. Ағзада жиналып, зиянды зат адамның денсаулығына міндетті түрде әсер ететін гендердің өзгеруін байқамай тудырады.

Тефлон, ең танымал күйікке қарсы жабындардың бірі болып табылғанымен, ол өте зиянды болып табылады.  Егер өндіруші ұсынған әсер ету температурасынан асып кетсе немесе жабынды бүлдірсе, онда оны пайдалану шынымен қауіпті болады, канцерогендік зиянды заттар бөлінеді, өйткені ыдыстың күйіп кетуіне қарсы қасиеттері – ПТФЭ жабынды береді.

ПТФЭ-бұл бензол және басқа да зиянды заттар сияқты қыздыру кезінде уыттарды бөлетін пластикалық полимер.

Ендеше бұған қарсы жақсы балама шойыннаныдыстар болып табылады. Бұл улы ыдыс уақыт сынағына төзімді емес. Шойын ыдыс шын мәнінде өте сапалы, ол жылуды жақсы өткізеді және оны жақсы сақтайды, ал шойын – бұл eco-friendly материал. Бұл ыдыс тозуға төзімді.

Ыдысты таңдағанда, дайындау материалы басты рөл атқарады. Қалғаны ыңғайлылық пен сыртқы көріністі басшылыққа алуға болады. Егер дені сау және дәмді тамақ жегіңіз келсе, тағам дайындау үшін дұрыс ыдысты таңдаңыз.