Балдың пайдасы

Ежелден бері адамдар балды — дәмі үшін де, оның даусыз пайдасы үшін де бағалаған. Барлық омарта шаруашылығы өнімдерін адам өз денсаулығы үшін пайдалануды үйренді, балға бәсекелестік жасайтын өнім жоқ. Қазіргі күні балды, прополисті, перганы сатып алу оңай. Бірақ өзінің емдік және қоректік қасиеттері, дәмі мен хош иісі бойынша бал – сөзсіз көшбасшы.

Бал ағзаға қалай әсер ететінін түсіну үшін ең алдымен оның құрамы мен белсенді элементтерін түсіну керек. Әрине, ең алдымен бал — бұл қарапайым қант (моносахаридтер) және олардың қосылыстары: 32-35% глюкоза және 40% фруктоза. Сонымен қатар, бұл организм үшін “жылдам” энергияның тамаша көзі, бұл зат алмасуды реттеу, жылу алмасу, несеп шығару жақсарту, қан қысымын қалпына келтіру, қан тамырларының кеңеюі, жүрек бұлшық етінің дұрыс қоректенуі үшін қажетті құрал. Қосымша бонус ретінде жүйке жүйесінің жұмысын жақсарту және тез қан тоқтату қабілеті де бар. Қанттардан басқа бал құрамына көптеген витаминдер (каротин, Е, К, С, В6, B5, B3, B2, B1) және микроэлементтер (калий, кальций, хлор, темір, йод, мырыш, фтор, мыс, кобальт, марганец, магний, натрий, күкірт, фосфор, сондай-ақ литий, алюминий, қорғасын, күміс, сүрме, титан, хром, молибден, стронций, бор, никель) кіреді. Бал құрамына кіретін витаминдер жасанды түрлерімен салыстырғанда әлдеқайда тиімді, өйткені олар табиғи тұздармен және биоактивті заттармен біріктірілген, ол олардың әсерін айтарлықтай күшейтеді. Балдағы микроэлементтердің кең спектрі ағзадағы барлық процестерге, барлық деңгейлерде: биохимиялық, гистологиялық және физиологиялық процестерге айтарлықтай әсер етеді. Осы нутриенттердің арқасында қан түзуші функциялар айтарлықтай күшейтіледі, инсулиннің қажетті мөлшерінің синтезі қалыпты деңгейде тұрады, гуморальды реттеу жақсарады, тотығу-қалпына келтіру процестері қалыпқа келтіріледі.

Зімбір мен балдың пайдасы. Бұл комбинация әдетте тек жалпы нығайтқыш ретінде ғана емес, сонымен қатар әр түрлі ауруларда емдеу құралы ретінде қолданылады. Зімбір мен балдың тиімділігі осы өнімдердің бірлескен күшеюі арқасында маңызды. Биологиялық белсенді нутриенттердің мұндай тиімді миксі денсаулыққа қатысты бірқатар мәселелерді шешуге көмектеседі. Ол суықтың симптомдарын жояды (тамақтың ауруы, жөтел және қабыну), иммундық жүйенің қызметін күшейтеді, ас қорытуды жақсартады, ішектің тітіркенуін жояды, қан тамырларын тазалауға көмектеседі. Сондай-ақ балмен зімбір ауырсынуды жояды, шаш пен теріні нәрлендіреді. Сондай-ақ балды дұрыс тамақтану бойынша ұсынымдарды орындау кезінде зімбірмен үйлескен кезде барлық алмасу процестерін тездетеді, бұл өз кезегінде салмақты да қалыпқа келтіреді.

Балды қалай сақтауға болады? Балды 0-ден + 10 С градусқа дейінгі температурада таза жабық шыны ыдыста сақтау керек. Оны жақсы желдетілетін және күшті иісі бар басқа өнімдер жоқ құрғақ үй-жайда ұстау керек.